Startsida      Kaminer Insatskaminer  Murspisar Kakelugnar Glidgjutning    Insatsrör Takläggning-Byggnation     Eldningsråd

 

Att elda i en nymurad kamin

Det är viktigt att elda försiktigt dom första gångerna.

Man börjar med några stickor, fyller på och eldar i ca 15-20 min första gången.

Nästa gång ökar man på med mer ved men endast några vedträn.

Följ dessa råd så håller murningen längre.

Allmänna eldningsråd

Bra drag i skorstenen
Om skorstenen är kall måste luften i den först värmas upp för att skorstenen skall börja att "dra".

Normalt brukar det räcka med att eldstadsdörren ställs på glänt någon minut så att varm rumsluft tränger upp i skorstenen.


Under speciella förhållanden kan det uppstå "nedslag"  i skorstenen. Då sugs luften i skorstenen "fel" håll och du får ett rökutslag i rummet. Detta kan bero på snabba väderomslag eller att du har ett för starkt undertryck i huset. För att ändra på luftströmmen i skorstenen kan du öppna ett fönster eller ställa en dörr på glänt samt värma upp rökgången med lite tidningspapper.

Tändkuddar/briketter för upptändning
Det finns flera olika typer av hjälpmedel för upptändning som är ett enkelt och effektivt att använda. Spånved eller björknäver går också bra.
 

Varning för sprängeldning
En "hård" eldning kan, förutom brandrisken, också skada både eldstad och skorsten. Om du har en emaljerad eldstad så kan emaljen skadas, skruvar bränner fast och packningar kan förstöras. Om du har en gjutjärnskamin så kan fogarna spricka upp och du får ett läckage som orsakar okontrollerad lufttillförsel. Om du har en lackerad yta på din kamin så kan färgen bli missfärgad vid för hård eldning.


Normal eldning
Flammorna du ser i eldstaden är brinnande gas. Även om flammorna dör ut så kan glöd finnas kvar länge. Torr ved av tunga lövträd (Bok, Ek) brinner lugnare och glöder länge. Lättare ved som ex. Björk flammar snabbt upp och glöder fortare ut.

Normal eldning är när man har en jämn förbränning med vedinlägg exempelvis varannan timme. Inlägget skall inte vara större än att det fyller ca 2/3 av brännkammaren.

 

 

 

e-mail: donald@almhultskorstenservice.se

Adress: Älmhult skorstenservice Gölshult PL.1345 34390 Älmhult   tel: 0702 45 00 21